Takie roladki podasz na co dzień i od święta. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko

Dodano:
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / AHatmaker
Masz ochotę na szybką przekąskę? Brakuje ci czegoś na świątecznym stole? Te roladki sprawdzą się w obu sytuacjach. Nie dość, że proste do zrobienia, to jeszcze apetycznie wyglądają i są bardzo smaczne.

Czasem ma się ochotę na coś smacznego, ale dobrze, żeby nie trzeba było na to długo czekać. Czasem po prostu na świątecznym stole jest jakoś pusto i coś wypadałoby dostawić. W tych przypadkach możecie postawić na proste roladki z szynki. Wystarczy trochę wędliny w plasterkach i niewyszukane nadzienie.

Jaka szynka jest najlepsza na roladki?

Roladki możecie zrobić z różnych rodzajów szynki. Dobrze, by była w miarę jednolita, bez przerostów i mocno podwędzonej skórki. Idealnie nadaje się tu więc szynka konserwowa, klasyczna gotowana, a nawet wędlina drobiowa. Ważne jest też, by plasterki były odpowiedniej wielkości – nie za duże i nie za małe. Duże można oczywiście przekroić na pół, ze zbyt wąskimi może być problem.

Czym nadziać roladki z szynki?

Roladki z szynki można napełnić różnymi składnikami. Ja stawiam na sałatkę, bo łatwo i szybko nadziewa się nią plasterki. Można ją przygotować na wiele sposobów, a dziś proponuję naprawdę ekspresowy. Do przygotowania sałatki-farszu wykorzystam: tarty korzeń selera ze słoika, kukurydzę z puszki, jabłko i majonez.

Jak widać, zamienienie tych składników w pyszną mieszankę to kwestia kilku minut. Po zrolowaniu plasterków szynki z tym prostym nadzieniem można je spiąć wykałaczką lub obwiązać cienkim szczypiorkiem, by się nie rozwijały. Na świąteczny stół te roladki najlepiej podać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Będą wyglądać apetycznie i elegancko.

Przepis: Roladki z szynki na przekąskę

Roladki z szynki nadziewane prostą sałatką

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 20 plasterków szynki gotowanej lub konserwowej
  • 1 słoik tartego selera
  • 1 jabłko
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu (lub w połączeniu z jogurtem naturalnym)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sałatkiSeler i kukurydzę odsącz z zalewy. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Składniki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem.
  2. Formowanie roladekNa jeden koniec każdego plasterka szynki połóż wzdłuż 2 łyżki przygotowanej sałatki. Plasterki zroluj, zepnij wykałaczką, ułóż na półmisku.

Jak zrobić seler do sałatki domowym sposobem?

Jeśli nie macie pod ręką selera ze słoika, ale macie w domu to warzywo, też dacie radę. Obrany korzeń selera trzeba tylko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a potem wrzucić na lekko osłodzony i zakwaszony wrzątek i gotować 2-3 minuty. Potem warzywo trzeba przelać na sito, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Pyszny, soczysty seler jest gotowy, by dodać go do sałatki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...